4 tips til forenkling av lærerhverdagen med KI

Potensiale med KI er stort, men det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gjøre skolehverdagen mer effektiv. Her kommer noen tips.

Lage undervisningsaktiviteter

Å lage engasjerende undervisningsopplegg kan ta tid. Men med KI byr det seg mulighet til å ta noen snarveier uten at det går på kvaliteten til undervisningen. Her er noen av mine favoritter:

  • Finn feilene! – Min favoritt. Du legger en KI-generert tekst som inneholder 3 feil på en powerpoint elevene skal finne dem. Denne lar seg lage nesten uansett hvilket tema man skal gå gjennom og er engasjerende fordi det oppleves som en konkurranse/skattejakt. Egner seg godt som starter.
  • Lag Quizlet med KI – Quizlet er gøy, men det tar ofte litt tid å lage. Ved hjelp av informasjonen på denne siden klarer jeg som regel å lage en Quizlet på 2 minutter. Prøv du også, og se om du kan slå meg!
  • Prøve med KI – Denne har jeg faktisk ikke prøvd selv, så jeg vet ikke om det fungerer i praksis. Men tanken er at elevene får utdelt en prøve på ark som de skal svare på – på ark – men hvor de kan be KI om hjelp. Jeg spekulerer i at friksjonen de føler av å måtte skrive inn det oppgaven ber om i en språkmodell kanskje kan gjøre at de lærer noe underveis, spesielt hvis oppgaven er basert på figurer i oppgaveteksten som de må forklare til KI-en for å løse oppgaven.

Felles for mange av disse aktivitetene er at det ikke er så farlig om KI-en hallusinerer underveis – det blir ofte gode klasseromsdiskusjoner av det.

Lage oppgaver

Man skal lage mange oppgaver som lærer. Her er noen settinger hvor det kan være en god idé å få KI til å lage oppgaver for deg.

  • Multiple choice-spørsmål – Disse kan ta litt tid å komme på selv, så her er KIs evne til å hallusinere på ditt lag.
  • Forelesningspause-oppgaver – Dersom du har et komplisert tema du skal gå gjennom i en forelesning kan du bruke KI til å generere oppgaver underveis som gir et avbrekk.
  • Lage formativ prøve med KI – Å lage prøver kan ta litt tid, spesielt fordi det betyr mye for elevene at den er rettferdig. Men dersom du bare skal bruke prøven som en læringsaktvitet er det ikke så nøye.

Lage undervisningsmateriale

Det finnes KI-verktøy som kan lage utkast til powerpointer direkte for deg, men enn så lenge så koster det litt å få dette inn i Microsoft Office, så for å bruke KI til å lage undervisningsmateriell må vi bruke hodet litt. Her er noen forslag:

  • Be KI om å generere en powerpointdisposisjon for deg.
  • Bruk f.eks. MidJourney til å generere bilder til din powerpoint. Dersom du velger formatet 16:9 og legger på en svart gjennomsiktig boks over bildet har du en fin bakgrunn.
  • Punktlister – Bruk KI til å lage punktlister av forrige ukes powerpoint som du limer på en innledningsslide for en rask gjennomgang av det du har snakket om tidligere.

Vurdering

Når det kommer til vurdering, føler jeg ikke at vi har knekt nøtten helt ennå. Jeg tror vurdering er en av tingene det er vanskelig å delegere til KI. Kanskje er det fordi at vurderingen er verdt noe nettopp fordi du som lærer ser hva eleven har gjort og eleven føler seg sett. Allikevel er det et par ting man kanskje kan gjøre:

  • Lær elevene å vurdere seg selv med KI – Få elevene til å bruke egnede ledetekster til å vurdere eget arbeid selv før de leverer inn arbeidet til deg, for eksempel ved å gi dem vurderingskriteriene dine på forhånd.
  • Ta opp -> transkribér -> oppsummér – Sett deg ned med prøven du skal rette og snakk ut i rommet mens du leser den og kommenter hva som er bra og dårlig. Deretter transkriberer du opptaket og får en KI til å oppsummere det for deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *